معرفی مدیریت فناوری توسعه سلامت
اداره توسعه فناوری سلامت
با توجه به توسعه فعالیتهای پژوهشی منجر به فناوری های بدیع و ثبت اختراعات متعدد در سالهای اخیر از سوی دانشجویان و اعضاء هیات علمی محقق و نظر به راه اندازی مرکز رشد واحدهای فناور ماد تجهیزات پزشکی در استان هرمزگان ،اداره توسعه فناری سلامت به عنوان یکی از ادارات تابعه معاونت تحقیقات فناوری دانشگاه با هدف برنامه ریزی ، هماهنگی ، سیاستگزاری و مدیریت فرآیندهای مربوط به فناوری های نوین حوزه علوم پزشکی و سلامت در اواخر سال 1392 کار خود را آغاز نمود . ماموریت این اداره شامل، اعمال مدیریت، برنامه ریزی و سیاستگزاری در جهت ایجاد ،توسعه و حمایت از ﻓﻨاوری های نوین و ایده های بدیع و ابداعات اختراعات کاربردی درعلوم پزشکی و سلامت است . تحقق این ماموریت از طریق سیاستگزاری ، برنامه ریزی، حمایت و پشتیبانی و هماهنگی بین بخشی، تجاری سازی، پایش و ارزشیابی فعالیت های انجام شده در واحدهای ذیربط و مرتبط با ﻓﻨّاوری سلامت امکان پذیر خواهد بود . از نظر ساختار اجرایی و سازمانی این مدیریت متشکل از چهار رکن و سه گروه خواهد بود که مامریت های محوله را در راستای وظایف مشروحه ذیل تحقق می بخشند.
شرح وظایف: 1. تدوین سیاستها و برنامه های داخلی مرتبط با ﻓﻨّاوری سلامت ، مالکیت فکری (ابداعات، اختراعات و تجاریسازی) ، با هدف ایجاد همسویی میان فعالیت های مرتبط با توسعه ﻓﻨاوری سلامت در دانشگاه . 2. تدوین فرآیندهای انجام امور مربوط به فناوری سلامت در دانشگاه. 3. حمایت ار مراکز رشد واحدهای ﻓﻨّاوری، هسته های فناور و شرکت های دانش بنیان. 4. حمایت از طرحهای مرتبط با صنعت و تجاری سازی محصولات به ثبت رسیده در واحدهای رشد فناوری در مرکز رشد دانشگاه. 5. حمایت از مبدعین و مخترعین و صاحبان ایده های نو در حوزه فناوری سلامت. 6. حمایت از برگزاری سمینارها و کارگاههای فناورانه. 7. ارزشیابی، بررسی و پایش عملکرد واحدهای ﻓﻨاوری فعال در حوزه سلامت دانشگاه. 8. نظارت بر اجرای برنامه های مصوب واحدهای فناوری مرکز رشد دانشگاه درچارچوب آئین نامه ها.
|
مسئولیت ها به تفکیک محورهای عملکرد :
الف . امور مالکیت معنوی تحقیقات و دستاوردها، داوری و امور اداری مربوط به ثبت اختراعات
در این خصوص مدیریت توسعه فناوری موظف است ضمن اشاعه فرهنگ ثبت مالکیت فکری و معنوی تحقیقات و دستاوردهای اعضا دانشگاه قوانین و فرایندهای مربوطه را نیز کاملا مشخص نماید و در این راه به اعضا دانشگاه مشاوره های لازم را ارائه دهد. برای نیل به این اهداف موارد ذیل باید انجام شود:
1. تعریف قوانین لازم در خصوص مالکیت فکری تحقیقات و دستاوردهای مخترعین و مبدعین دانشگاه
2. تعامل با شرکت های خارح دانشگاهی جهت انجام امور ثبت اختراعات داخلی و خارجی
3. ایجاد سازوکار مناسب آنلاین جهت تعامل با دانشگاهیان جهت انجام امور ثبت اختراعات
4. دریافت تاییدیه های لازم برای اختراعات از وزارت بهداشت یا سازمان های وابسته
5.اطلاع رسانی و ارائه مشورت های لازم به مخترعین و مبدعین دانشگاه
ب. تشکیل شرکت های دانش بنیان
ایجاد شرکت های دانش بنیان از اهداف اصلی این مدیریت است. از این رو به ترتیب ذیل شیوه تشکیل و نظارت بر ایجاد این شرکت ها از سوی این مدیریت تسهیل و اجرا می گردد.
1. ارائه شیوه نامه تشکیل شرکت های دانش بنیان در دانشگاه به منظور ایجاد ساختار قانونی لازم جهت ایجاد این شرکت ها در دانشگاه.
2.ارزیابی و تصویب ایجاد این شرکت ها بنا به شیوه نامه مصوب در شورای فناوری
3. هدایت و راهنمایی این شرکت ها در دریافت تسهیلات مریوطه و عضویت در مرکز رشد دانشگاه
مراکز رشد دانشگاهی به عنوان یکی از اصلی ترین بدنه های به اجرا نهادن تولید در دانشگاه تحت نظارت این مدیریت فعالیت مینمایند از اینرو این مدیریت موظف است در تقویت و هماهنگی این مراکز با اهداف فناورانه دانشگاه و کشور گام های مربوطه را بردارد. برای دستیابی به این هدف مراحل ذیل انجام می گیرد:
1. گزارش فصلی این مراکز از فعالیت های صورت گرفته در شورای فناوری دانشگاه
2. تعیین هزینه های جاری این مراکز و نحوه تامین آن جهت ارائه برنامه سال آتی
3. ارائه راهکارهای گسترش مراکز رشد و تعامل بیشتر با صنایع
د.ارتباط با صنایع و مطرح نمودن طرح های مورد نیاز صنایع در دانشگاه
یکی از اهداف اصلی مدیریت توسعه فناوری سلامت ، برقراری ارتباط با صنایع و اشاعه فرهنگ تحقیقات تولیدمحور است که از ملزمات آن برقراری ارتباط با صنعت و دریافت سفارش تحقیق از سوی این مرکز تولیدی است . در این راستا موارد ذیل باید انجام می گیرد:
1. ارزیابی صنایع مرتبط با دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان
2. ایجاد سیاست های تشویقی جهت ارتباط با صنایع
3. دعوت از صنایع و تشریح سیاست های دانشگاه و برقراری تفاهم نامه
4. دعوت از اساتید دانشگاه و برقراری جلسات مشترک با صنایع
و. بازاریابی طرح های انجام شده توسط اعضا دانشگاه
تاکنون طرح های زیادی در دانشگاه علوم پزشکی به اتمام رسیده است که قابلیت استفاده در صنایع را داراست. اما اطلاع رسانی نامناسب و ارتباط اندک دانشگاه و صنعت آن ها را از بکارگیری واقعی نتایج دور نگه داشته است. از اینرو مراحل ذیل جهت دستیابی به تجاریسازی این تحقیقات پیشنهاد صورت می گیرد:
1. فراخوان طرح های کاربردی که محقق یا محققان مربوطه تمایل به واگذاری آن را داشته باشند.
2. ارائه طرح ها از طریق مکاتبات، وب سایت و فراخوان صنایع
3. برقراری با شرکت های خصوصی در ارتباط با انتقال تکنولوژی
4. ارزش گذاری، بازاریابی، ارتباط با صنایع و عقد قرارداد جهت انتقال پروژه به صنایع
ه. برنامه ریزی جهت دستیابی به اهداف فناورانه دانشگاه
اهداف فناورانه دانشگاه علاوه بر ایجاد شرکت های دانش بنیان، انجام طرح های کاربردی که به تولید محصولات مورد نیاز کشور منجر گردد، ایجاد شرایط مناسب جهت تولید محصولات مرتبط با سلامت را نیز شامل می شود که می تواند ماموریت دانشگاه را در فناوری سلامت فراتر از مراکز رشد تعریف کند .
1. ایجاد کارگاههای تولیدی و واگذاری آن به شرکت های حائز شرایط
2. ایجاد فضای GMP لازم جهت تولید انواع فرآورده های دارویی و واگذاری آن به شرکت های حائز شرایط
3. ایجاد واحدهای کنترل کیفی دارویی
4. توسعه مراکز رشد
ی.گسترش فرهنگ تحقیقات تولید محور و کاربردی
دستیابی به بسیاری از اهداف قبلی منوط به ایجاد فرهنگ تولید در دانشگاه است تا با استفاده از تخصص اعضا هیئت علمی بخش مهمی از نیازهای جامعه پاسخ داده شود. این امر از طریق موارد ذیل حاصل می گردد:
1. برگزاری کارگاهها و گردهمایی آموزشی : خلاقیت ،کارآفرینی ، تجاری سازی ، مالکیت معنوی
2. ارتباط صاحبان صنایع موفق در زمینه پزشکی و تبادل تجربیات
3. بازدید اساتید از مراکز تولیدی ، صنایع ، مراکز رشد و پارک های علم و فناوری
4. اشاعه مفاهیم و راهکارهای تجاری سازی تکنولوژی های نوین